Logo

Nieuw Erasmus MC brengt healing environment in de praktijk

  • FM in de zorg
Veel groen, licht, aandacht voor de menselijke maat en éénpersoonskamers. Dat zijn de belangrijkste kenmerken van de healing environment die is gecreëerd in het nieuwe Erasmus Universitair Medisch Centrum in Rotterdam, het grootste ziekenhuis van Nederland. Welke ervaring levert dat voor patiënten op?
Beeld Nieuw Erasmus MC brengt healing environment in de praktijk

Op het terrein van het Erasmus MC vind je koffiebars, restaurants, winkeltjes en veel groen. Hoogtepunt qua beleving is de gigantische daktuin, waar patiënten vanuit hun kamer met bed en al in kunnen rijden om te genieten van frisse lucht, zon en het uitzicht over de Rotterdamse skyline. Het oorspronkelijke idee van de healing environment komt van de Amerikaanse hoogleraar Roger Ulrich. Hij vergeleek twee patiëntengroepen die herstelden van een galblaasoperatie; de eerste keek uit op een natuurrijke omgeving, de tweede op een stenen muur. Wat bleek? De groep met het groene panorama werd eerder uit het ziekenhuis ontslagen, gebruikte minder pijnstillers en was positiever gestemd.

De architecten hebben de nieuwbouw van 200 duizend vierkante meter ‘klein’ gekregen door deze niet als één blok, maar als een rij ‘grachtenpanden’ vorm te geven. Net als bij grachtenpanden heeft elk ‘pand’ een eigen ingang en variëren de gevels in hoogte en raamvorm. De ruimtelijke organisatie van het ziekenhuis slim gecombineerd met daglichtvoorziening. De centrale passage die de nieuwbouw verbindt met het bestaande Sophia Kinderziekenhuis en de hoogbouw van de medische faculteit, vormt niet alleen de logistieke ruggengraat van het complex, maar is met zijn glazen dak ook de centrale lichtbron.

Nagebootste natuur

Uit Ulrichs onderzoek bleek dat ook nagebootste natuur een positief effect heeft op het genezingsproces. Daarom zijn de eerstehulppost en de CT-scanruimte voorzien van plafondverlichting met afbeeldingen van wolkenluchten en bloesemtakken. De bunkers in het souterrain, waarin radiotherapie wordt gegeven, hebben behang met levensgrote prints van landschappen. Een interieur met hout in plaats van kunststof of staal helpt bovendien bij het creëren van een minder klinische sfeer.

Het Erasmus MC besloot in 2000 als eerste ziekenhuis in de nieuwbouw alle patiënten een éénpersoonskamer met eigen badkamer te geven. Het komt de rust en privacy ten goede, wat bijdraagt aan een sneller herstel - en uiteindelijk moet resulteren in lagere zorgkosten. Wanneer je lange tijd alleen in een kamer ligt, kan het fijn zijn als een familielid of vriend een nacht bij je blijft. Ook daarvoor hebben de architecten een mooie oplossing ontworpen: een loungebankje dat in een handomdraai in een logeerbed is te veranderen.