Logo

Meer grip op veiligheid voor ziekenhuis Nij Smellinghe

  • Facilitaire dienstverlening & gebouwbeheer
In het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten wordt zorgvuldig nagedacht over toegang. Het gebouw is al jaren voorzien van elektronische toegangscontrole van Keyprocessor op de buitendeuren en het parkeerbeheer. Dit in combinatie met een mechanisch sluitsysteem op de binnendeuren. Toen het certificaat van het mechanische sluitsysteem verliep, besloot het ziekenhuis omwille van veiligheid over te gaan op een volledig sleutelvrij systeem van SALTO Systems.
Beeld Meer grip op veiligheid voor ziekenhuis Nij Smellinghe

Dat gaat gefaseerd, in het ziekenhuis is verbouwing en renovatie een continu proces, vertelt Niels Broekema, teamleider facilitair bij Nij Smellinghe. In de oorspronkelijke situatie was de afdeling beveiliging verantwoordelijk voor de uitgifte, registratie en inname van mechanische sleutels. Het grootste belang van het ziekenhuis is, om te weten dat de juiste sleutel in handen van de juiste persoon is. En dat de sleutel terug komt wanneer de medewerker niet meer voor het ziekenhuis werkt. Het beheer daarvan is een moeilijke taak, weet Niels Broekema. “Het ziekenhuis heeft 1.400 á 1.500 medewerkers met verschillende diensttijden. Bovendien werken zij op verschillende afdelingen, waarbinnen nog eens verschillende toegangsrechten gelden. Daarnaast zijn er ook tijdelijke medewerkers én worden toegangsrechten met regelmaat gewijzigd. Het ligt voor de hand dat dit problemen oplevert en dat is een risico voor een ziekenhuis, zeker als het om hoofdsleutels gaat.”

Het verlopen van het certificaat van het mechanisch sluitsysteem was voor het ziekenhuis doorslaggevend om te veranderen. De sleutels waren daardoor niet meer uniek en beschermd, vertelt Henk Bouwman, medewerker technisch service bureau. “Om de afdelingen te beschermen moesten de mechanische cilinders vervangen worden. Vergeet ook niet dat elke mechanische sleutel een investering was van ongeveer 24  euro. Dat moest volgens ons beter kunnen.”

Via Klunder in Drachten, specialist in deur- en toegangstechniek, is het toegangscontrole systeem van SALTO Systems voorgesteld en getest op een drietal deuren. Dat verliep naar tevredenheid van Bouwman. “Uiteindelijk heb ik samen met Johnny van der Veen van de firma Klunder en Foppe Doetjes Van Manen en Zwart Architecten uit Drachten, de bouw partijen geadviseerd om het SALTO systeem toe te passen bij de nieuwbouw van de Polikliniek. De oplossing was duidelijk en er waren geen uitvoerige rapporten nodig om het management te overtuigen. We besloten dat voortaan alle nieuwbouw en verbouw direct met SALTO voorzien moest worden. Nu vragen we ook geen nieuwe sleutels meer aan als sleutels vervangen moeten worden, maar vervangen we de mechanische cilinder voor een elektronisch beslag of cilinder.”

Ambitieus nieuwbouw project

Wanneer patiënten en bezoekers het gebouw van de Polikliniek binnen gaan, komen zij in een prachtige hal met veel natuurlijk licht. Het is de meest recente nieuwbouw van Nij Smellinghe. Een ambitieus project, volgens Niels Broekema. “Het is in één jaar gebouwd, maar de voorbereidingen zijn al lang van tevoren gestart.”

De polikliniek is in juni vorig jaar in gebruik genomen en is het eerste bouwdeel dat volledig met SALTO toegangscontrole is voorzien. “Deze stap past precies in de visie van het ziekenhuis.”

De toegangscontrole bestaat uit een combinatie van offline componenten met een aantal strategisch geplaatste online “opwaardeerpunten” door middel van wandlezers. In het gebouw zijn vooral elektronische XS4 beslagen gebruikt, maar ook elektronische GEO cilinders, een glas deur beslag en locker locks op medicijnkasten en medicijnkarren. Henk Bouwman voegt daar aan toe dat alle beslagen en cilinders met BioCote afgewerkt zijn. BioCote zorgt ervoor dat 99,9% van alle microben op het oppervlak worden afgebroken. “We willen de hygiëne in het ziekenhuis zo goed mogelijk bewaren en vaak zijn deurkrukken juist plaatsen waar bacteriën van handen gemakkelijk doorgeven worden. Ook de afdeling schoonmaak is erg te spreken over het gebruik van BioCote. De beslagen zijn altijd vlek vrij.”

Nij Smellinghe maakt daarnaast gebruik van bijzondere toegangscontrole oplossingen waarvoor de firma Klunder maatwerk levert. De regelgeving verandert met grote regelmaat, zo werd bepaald dat het ziekenhuis ook koelkasten moest afsluiten, vertelt Matthieu Kroon, directeur/eigenaar van Klunder in Drachten. “In onze werkplaats hebben we daarom de (medicijn)koelkasten aangepast en er een enkele GEO cilinder op bevestigd. Nu is zelfs deze toegang te controleren.”

Flexibel en beheersbaar systeem

Inmiddels heeft Nij Smellinghe veel meer grip op veiligheid gekregen. In plaats van mechanische sleutels worden nu DESfire passen gebruikt. Dit protocol heeft het ziekenhuis bewust gekozen vanwege de hogere veiligheid ten opzichte van Mifare. Tegenwoordig worden toegangsrechten met een druk op de knop aangepast of worden passen geblokkeerd. In het systeem is nu onder andere overzicht van de gebruikers met hun toegangsrechten. Daar kan eenvoudig een uitdraai van gemaakt worden, zegt Niels Broekema. “We gebruiken dit vaak om te controleren of medewerkers nog toegang hebben tot de juiste deuren. Maar ook om te zien wie waar naar binnen is gegaan. De apotheek is bijvoorbeeld een afdeling waarvoor deze controle erg belangrijk is. Begin april 2015 is de apotheek naar een ander bouwdeel van de Polikliniek verhuisd. Het is een ingewikkelde afdeling omdat medewerkers op bepaalde tijden in de ene ruimte wel mogen en in de andere niet. De flexibiliteit van het maken van aanpassingen in de toegangsrechten is dus een groot voordeel.”

Een continu proces

Het ziekenhuis heeft nog veel plannen voor de toekomst. Ieder jaar maakt Nij Smellinghe een investeringsbegroting waarin een stuk toegangscontrole wordt meegenomen. Dat is bepalend voor de planning van dat jaar. “Het begin van een sleutel vrij ziekenhuis is nu gemaakt. Er zijn ruim 300 deuren met SALTO toegangscontrole voorzien maar er is nog veel meer potentie. Het is de bedoeling dat het ziekenhuis in de toekomst volledig overgaat naar het SALTO toegangscontrole systeem.”

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform