Logo

Inzicht in piekbelasting levert flinke energiebesparing op

  • Joulz
  • Duurzaamheid & energiemanagement
Het energieverbruik van GAMMA en KARWEI moet omlaag. Van Neerbos Bouwmarkten heeft als grootste franchisenemer van Intergamma, bekend van GAMMA en KARWEI, meer dan 130 winkels door heel Nederland. Wilfried Bloksma, manager Financiële Administratie, heeft het bedrijf in dertig jaar groot zien worden. “Vorig jaar kwamen wij voor een uitdaging te staan,” vertelt hij. “Uit intern onderzoek bleek dat 13 procent van onze huisvestingskosten bestond uit energiekosten. Daar wilden we wat mee. Niet alleen vanuit het oogpunt van kostenbeheersing en duurzaamheid, ook omdat de Wet milieubeheer ons verplichtte tot energiebesparing en de administratie daarvan.”
Beeld Inzicht in piekbelasting levert flinke energiebesparing op

'In één jaar tijd hebben we 50.000 euro bespaard op meetkosten én 125.000 euro op energiekosten.'
 

Pas contractwaarden aan en bespaar op meetkosten

Voor de grote energiebesparingsopdracht nam Van Neerbos contact op met Stedin Meetbedrijf. “Stedin Meetbedrijf heeft onze contractwaarden aangepast en in één jaar tijd bijna al onze aansluitingen voorzien van digitale meetapparatuur. Op de meetkosten hebben we zo 50k kunnen besparen!” vertelt Bloksma enthousiast. “Het bleek voor ons voordeliger om een hoger gecontracteerd vermogen af te sluiten tegen een lage kWh-prijs. Ons verbruik is nu goedkoper. De truc is om de piekbelasting onder het gecontracteerd vermogen te houden. Dan besparen we niet alleen op meetkosten, maar ook op energiekosten.”

Met managementrapportages direct inzicht in piekbelasting

Hoe kunnen onze bouwmarkten minder energie verbruiken tijdens de piekmomenten? Met die vraag boog Bloksma zich samen met de projectgroep WaterElektraGas over de managementrapportages van Stedin Meetbedrijf. “De oplossingen dienden zich vanzelf aan toen we inzicht hadden in ons energieverbruik. We hebben de meterkasten aangepast, zodat de lichten ’s ochtends niet tegelijk maar geleidelijk aangaan. En we laden de heftrucks pas op na sluitingstijd, als het energietarief goedkoper is. Op deze manier blijven we onder de piekbelasting en hebben we zo’n naast 50.000 euro meetkosten ook 125.000 euro energiekosten kunnen besparen!”

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform