Logo

Fontys Stappegoor: duurzaam 'aardgasloos' gebouw in Tilburg

  • Duurzame huisvesting
Onlangs is de Fontys Stappegoor onderwijsinstelling in Tilburg opgeleverd, een duurzaam 'aardgasloos' gebouw dat ruimte biedt aan ruim 3500 studenten van Fontys Hogeschool ICT en de Academy for Creative Industries. Centraal staan ontmoeting en samenwerking, wat terugkomt in het interieur met veel zithoeken, banken, zittribunes en (sta)tafels op duurzame karpetten in aparte dessins.
Beeld Fontys Stappegoor: duurzaam 'aardgasloos' gebouw in Tilburg

De verschillende onderwijsgebouwen op het Fontys terrein in Tilburg zijn door een groen park met elkaar verbonden. In lijn met deze visie ontwikkelde Paul de Ruiter Architects een nieuw schoolgebouw waarin de natuur van buiten naar binnen is gebracht. De robuuste natuurlijke materialen van het gebouw gaan naadloos over in de nieuwe groene omgeving van de campus. De natuurlijke ventilatie en de indeling van het pand zorgen voor een aangenaam binnenklimaat.

Bij de inrichting is zoveel mogelijk van het oude meubilair hergebruikt. Qua duurzaamheid zijn er onder andere zonnepanelen op het dak aangebracht en is het grote atrium voorzien van een glazen kap waardoor het daglicht vrij spel heeft.

Hangplek voor studenten

Het centraal gelegen trappenhuis met de enorme houten trap vormt het hart van de campus en biedt toegang tot de onderwijsruimten van de beide opleidingen, die zich op de eerste verdieping bevinden. De traptreden fungeren ook als hangplek voor de studenten. Dit maakt het atrium tot een natuurlijke ontmoetingsplek die ook ruimte biedt voor officiële bijeenkomsten zoals presentaties.De tweede verdieping heeft als thema ‘reuring’. Hier bevindt zich een licht overgoten studieplein dat samen met de koffiebar fungeert als open studeerplek. Deze ruimte biedt alle mogelijkheid voor ontmoetingen tussen de studenten, medewerkers en bezoekers van de verschillende opleidingen.

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform