Logo

'In één jaar tijd een energiebesparing van negen procent'

  • Joulz
  • Duurzaamheid & energiemanagement
Gemeente Alblasserdam heeft al haar negentig aansluitingen voorzien van tussenmeters. Daaronder bevinden zich het gemeentehuis, de brandweerkazerne en vele kleine gemalen. “Voorheen was het een enorm karwei om alle meterstanden uit te lezen,” vertelt Ed Doorn, die als bouwkundig medewerker verantwoordelijk is voor het energiebeleid van de gemeente. “Nu registeren we de meterstanden vanachter ons bureau, wat een gemak!”
Beeld 'In één jaar tijd een energiebesparing van negen procent'

Snel bijsturen en pieken in het energieverbruik oplossen
Gemeente Alblasserdam heeft twee systemen voor het controleren van de gemalen. “In het systeem van Stedin Meetbedrijf, de e-DataPortal, zien we soms pieken in het energieverbruik terwijl ons eigen systeem aangeeft dat er ‘geen storing’ is. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met door de wc gespoelde poetsdoekjes die in de schoepen vastzitten. Daardoor draaien de schoepen op volle toeren, zonde natuurlijk. Dankzij de e-DataPortal kunnen we snel bijsturen en iemand naar het gemaal sturen om de situatie op te lossen.”

Eindelijk hebben we inzicht in het werkelijke energieverbruik
Ed Doorn is verheugd over de energiebesparing die de gemeente heeft behaald door de slimme meters en de e-DataPortal. “Negen procent in één jaar tijd, en dat alleen met eenvoudige ingrepen. Zo zijn we overgestapt op zuinige TL-lampen en doen we de zonneschermen naar beneden als het weekend is. Wat ik ook een groot voordeel vind: eindelijk hebben we inzicht in het werkelijke energieverbruik. Meten is weten. Alleen zo kan de gemeente haar doelstelling behalen: 14 procent energiebesparing in 2020.”

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform