Logo

Dyson-innovatie zet de toon voor het handdrogen van de toekomst

  • Dyson
  • Facilitaire dienstverlening & gebouwbeheer
  • Duurzaamheid & energiemanagement
In 1907 werden voor het eerst papieren handdoekjes geïntroduceerd in toiletruimtes en in 1948 volgden de eerste elektrische warmelucht-handdrogers. Aan beide handdroogmethoden kleven nadelen: ze kunnen duur, onhygiënisch en schadelijk voor het milieu zijn. In 2006 maakten de ingenieurs van Dyson een eind aan een eeuw van inferieure handdroogmethoden met de uitvinding van Airblade™-technologie. Deze innovatie zorgde voor een enorme stap vooruit wat betreft duurzaamheid, operationele kosten en hygiëne. Maar de ontwikkeling is niet stil blijven staan.
Beeld Dyson-innovatie zet de toon voor het handdrogen van de toekomst

Uit onderzoek is gebleken dat water dat op de vloer drupt als mensen van de wastafel naar de handdroger lopen een grote ergernis is en ook wordt de herrie van sommige elektrische handdrogers in de toiletruimte als storend ervaren. Met deze uitdagingen in het achterhoofd zijn Dyson- ingenieurs aan de slag gegaan om de volgende generatie handdrogers te ontwikkelen. Het resultaat is de nieuwe Dyson Airblade™ Wash+Dry handdroger. Deze innovatieve handdroger, geïntegreerd in een sensorgestuurde kraan, heeft volledige touch-free bediening en droogt de handen hygiënisch in 14 seconden met HEPA-gefilterde lucht. Het multifunctionele ontwerp helpt de ruimte die nodig is voor een losse handdroger te besparen en voorkomt dat water op de vloer druppelt als gebruikers van de wastafel naar een losse handdroogoplossing gaan. Door de geoptimaliseerde Airblade-technologie is het een van de stilste jet-handdrogers geworden en is de CO2-besparing ten opzichte van papieren handdoekjes nu bijna 80%. State-of-the-art hygiënetechnologie Bij een toiletbezoek worden vaak meerdere vervuilde oppervlakten aangeraakt, zowel vóór als ná het wassen van de handen: bij het openen van de toiletdeur, bij het open- en dichtdraaien van de kraan en vervolgens bij het aanraken van de handdoekrol, papieren doekjes of knop van een handdroger. Al deze oppervlakten kunnen door aanraking of door de vervuilde lucht in de toiletruimte besmet zijn met bacteriën. De Dyson Airblade Wash+Dry heeft volledige touch-free bediening: zowel de kraan als de geïntegreerde handdroger zijn sensorgestuurd. Tijdens het handen wassen en drogen hoeven er dus geen vervuilde oppervlakken meer aangeraakt te worden. De lucht die gebruikt wordt om het water met 690 km/uur van de handen te schrapen, is gereinigd met een HEPA-filter waardoor 99,95% van eventuele bacteriën uit de lucht worden verwijderd. De Dyson Airblade Wash+Dry is dan ook HACCP-gecertificeerd voor gebruik in de voedselindustrie en voldoet aan strikte hygiëne-eisen.

Duurzaamheid

Ieder jaar worden er in Nederland naar schatting bijna 10 miljard papieren handdoekjes éénmalig gebruikt en vervolgens weggegooid, wat neerkomt op 17.000 doekjes per minuut. Dat is het equivalent van ongeveer 300.000 bomen en betekent een jaarlijkse ecologische impact van 65.000 ton CO2. Voor de nieuwe Dyson Airblade Wash+Dry handdroger is de Airblade-technologie geoptimaliseerd: de digitale V4-motor is opnieuw afgesteld en de luchtopeningen zijn teruggebracht van 0,80 mm tot 0,55 mm. Hierdoor is de ecologische voetafdruk verkleind met 10% en is de CO2-besparing in vergelijking met papier opgelopen tot 79%. Ook de besparing ten opzichte van katoenen rollen is toegenomen tot wel 75%. Daarnaast is de waterstroom teruggebracht van 4 l/min tot 1,9 l/min, wat een waterbesparing oplevert van 52%. Bovendien wordt het water alleen geactiveerd als de handen van een gebruiker onder de kraan worden gehouden en dat bespaart dus ook in vergelijking met kranen zonder sensortechnologie.

Stiller

De meeste elektrische handdrogers zijn erg luidruchtig, wat vooral in een kantooromgeving tot overlast kan leiden. Stillere handdrogers leveren doorgaans in op het motorvermogen, en dus ook op de droogtijd. Door de geoptimaliseerde Airblade- technologie is de Dyson Airblade Wash +Dry tot 39% stiller geworden, terwijl de droogtijd nog steeds minder dan 15 seconden is. Door de nieuwe afstelling zuigt de motor minder lucht aan, waardoor het geluid dat gegenereerd wordt door turbulentie en lucht die snel door nauwe ruimtes beweegt verminderd wordt. Door de geluidsvermindering is het een van de stilste jet-handdrogers in de markt geworden en uitermate geschikt voor kantooromgevingen.

Onderhoudsvrij

Overvolle vuilnisbakken, doorgetrokken katoenrollen of water en papieren handdoekjes op de grond kunnen een rommelige en onhygiënische indruk geven van een toiletruimte. Met papieren handdoekjes of katoenen rollen moeten regelmatig de apparaten bijgevuld worden en het gebruikte materiaal afgevoerd en weggegooid of gewassen worden. Daarnaast komt het vaak voor dat de papieren handdoekjes op zijn of de katoenrollen zijn doorgedraaid. Omdat de Dyson Airblade Wash+Dry een geïntegreerde handdroogoplossing boven de wasbak biedt, is er geen aparte droogoplossing aan de muur meer nodig. Naast een enorme plaatsbesparing, betekent dit ook dat er normaal nooit meer water op de grond terechtkomt. De kraan is eenvoudig schoon te maken zoals iedere andere kraan en bespaart daarmee ook op de schoonmaak van een aparte handdroogoplossing. De Dyson Airblade Wash+Dry is dus vrijwel onderhoudsvrij en daarmee 100% van de tijd operationeel.

Kostenbesparing

De kosten voor papieren handdoekjes en katoenen handdoekrollen liggen vaak tussen één en vijf eurocent per droogbeurt. Op jaarbasis kunnen die kosten, uitgaande van bijvoorbeeld 200 gebruikers per dag, oplopen tot bijna 1.500 euro per droogpunt. De operationele kosten voor de Dyson Airblade Wash+Dry liggen daarentegen gemiddeld rond 34 euro per jaar. De Dyson Airblade Wash+Dry kost daarmee tot 78% minder in gebruik dan andere handdrogers, en tot wel 98% minder dan papieren handdoekjes.

Veel vooruitstrevende bedrijven zoals McKinsey, Eneco, Unilever, Ahold, Capgemini en IKEA gebruiken al Airblade-technologie. Maar met de introductie van de nieuwe Dyson Airblade Wash +Dry zal eindelijk de omslag naar de duurzame toekomst van handen drogen op grote schaal kunnen gaan plaatsvinden.

EDGE Olympic aan de Zuidas in Amsterdam is de eerste van een nieuwe generatie ontwikkelingen van EDGE Technologies. Het kantoor zet met de nieuwste technologie sterk in op het welzijn van de gebruiker en de omgeving. Voor dit gebouw is gekozen voor Dyson Airblade Wash+Dry in de sanitaire ruimtes.

Aanbieder

LeverancierDyson
RegioAmsterdam
Meer informatie

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform