Logo

Dienstverlening CSU neemt een vlucht op Eindhoven Airport

  • CSU
  • Facilitaire dienstverlening & gebouwbeheer
Eindhoven Airport verwelkomt dit jaar 6,5 miljoen reizigers. Dat waren er in 2008 nog 1,7 miljoen. De organisatie anticipeerde op de toename met nieuwbouw en extra faciliteiten. “We zijn enorm snel gegroeid”, erkent Technisch & Facilitair Manager Ton Verblackt. “Het bleek een uitdaging om hospitality te laten bijbenen, ook voor onze samenwerkingspartners. CSU wist daarop in te spelen met slimme innovaties en goed opgeleide medewerkers die méér doen dan schoonmaken alleen.”
Beeld Dienstverlening CSU neemt een vlucht op Eindhoven Airport

“Over schoonmaken hoef ik de mensen van CSU niets uit te leggen, dat doen ze vlekkeloos”, zegt Ton resoluut. “We beoordelen CSU volgens strikte normen (‘goud’ voor de openbare ruimtes). Maar het draait hier ook om hospitality. Hiervoor is invoelingsvermogen nodig. Schoonmaakmedewerkers kunnen er aan bijdragen dat reizigers een plezierig verblijf op de luchthaven hebben. Reizigers hechten waarde aan goede en betaalbare faciliteiten en service naar zeker ook aan voorzieningen die schoon zijn. Projectmanager van CSU Martine Nabbe voegt eraan toe dat de schoonmakers ook trainingen krijgen in het signaleren van afwijkend gedrag en verdachte situaties. “We noemen onze mensen weleens de oren en ogen van de organisatie. Wanneer zich bijzondere situaties voordoen, denk aan achtergelaten koffers of opvallende gedragingen van reizigers, informeren ze direct de beveiliging of Marechaussee. We zijn samen verantwoordelijk voor de veiligheid.”

Effect van innoveren

Om het comfort van reizigers te vergroten en het werk van schoonmakers te vergemakkelijken, introduceerde CSU verschillende innovaties, zoals het geursysteem Sense, de Intellibot (schoonmaakrobot), Glutton (hyperkrachtige stofzuiger voor zwerfafval) en Spacevac (stofzuiger met een hoogtebereik van 12 meter). Voor het sensorsysteem Besense startte recent een pilot. Ton: “Voor de beleving zijn die innovaties heel waardevol. Neem bijvoorbeeld Sense: het systeem draait nu in de toiletruimten en we zien aan het gedrag van de reiziger hoe positief het effect is. Met de Intellibot experimenteren we. CSU heeft aangegeven dat deze innovatie nog volop in ontwikkeling is. Daar werken we graag aan mee, want wij gaan als knooppunt in de Brainportregio het experiment niet uit de weg.”

Flexibele schoonmaakcollega’s

CSU is sinds april 2017 werkzaam op Eindhoven Airport met 30 schoonmaakspecialisten die alles schoonmaken, behalve de vliegtuigen. Daarnaast is CSU verantwoordelijk voor het gehele groenonderhoud, de ongediertebestrijding en de glasbewassing van de gebouwen. Uiteraard vallen ook de sanitaire ruimtes in het takenpakket. Hoe zit het met de teambezetting op een vliegveld dat 365 dagen per jaar in gebruik is? Hans: “We werken met een wekelijkse forecast en ontvangen dagelijks de aankomst- en vertrekgegevens. Maar door vertragingen, weersomstandigheden of een kapotte bagageband moeten we de planning snel kunnen aanpassen. Dat vraagt aan iedereen die betrokken is bij de schoonmaak het uiterste. Gelukkig hebben we zeer flexibele schoonmaakcollega’s.”

Continuïteit in prettige hectiek

“We zetten ons elke dag in om continuïteit te bieden in de schoonmaakdienstverlening. Voorwaarde is wel dat we voldoende instroom houden van geschikte schoonmaakmedewerkers. En dat is een uitdaging”, stelt Martine vast. “Eindhoven Airport is namelijk geen ‘gewone’ opdrachtgever. Nieuwe collega’s krijgen een intensieve screening door de AIVD. Zo’n procedure kan 3 maanden duren. Maar wie hier eenmaal werkt, wil ook niets anders meer. Die voelt zich prettig in de hectiek van een vliegveld en snapt wat hospitality betekent. We hebben nagenoeg geen uitval en een zeer laag ziekteverzuim. Onze schoonmakers voelen zich gewaardeerd en volwaardig onderdeel van dit mooie vliegveld.”

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform