Logo

Anders werken bij Gemeente Breda

  • Hybride werken
In 2016 is de Gemeente Breda middels een aanbesteding een samenwerking aangegaan met ROHDE & GRAHL. Door middel van een aantal pilots wilde de Gemeente binnen het bestaande gemeentehuis anders gaan werken. Geen persoonsgebonden werkplekken meer maar werkplekken die passen bij de werkzaamheden die je voor ogen hebt te gaan doen.
Beeld Anders werken bij Gemeente Breda

Aan de hand van de nieuw ingerichte (open) ruimtes wordt geëvalueerd welke weg zij gaan inslaan met betrekking tot het herinrichten van het gemeentehuis. Duurzaamheid en hergebruik staan centraal bij de inrichtingsvraagstukken. Momenteel wordt het bedrijfsrestaurant opnieuw ingericht met nieuw, gebruikt en gerefurbished meubilair.

Werkplekken die passen bij de werkzaamheden

Afdeling Concernadvies

De afdeling Concernadvies zou binnen Breda het Pilot-project worden om een andere manier van werken te bewerkstelligen. Waar voorheen de ambtenaren voornamelijk in gesloten kantoren aan eigen bureaus zaten te werken zou men nu gaan werken in een opener omgeving die ontmoetingen en onderlinge samenwerking stimuleert, die flexwerken faciliteert en voorkomt dat mensen hun eigen plek zouden gaan claimen.

Als Pilot hebben we op kleine schaal een ruimte gecreëerd waar de mogelijkheid is om in alle rust individueel aan een ergonomische werkplek te kunnen werken, eventueel voor langere werkzaamheden. Maar waar ook aan projecttafels in verschillende vormen en maten gewerkt kan worden. Lage en hoge projecttafels die snel als aanlandtafels gebruikt kunnen worden. Er is een brainstormplek gecreëerd voor dynamisch en snel overleg. En er zijn diverse zitjes om elkaar op informele manier te kunnen ontmoeten.

Een vast gegeven tijdens het project was dat de bestaande blauwe vloerbedekking gehandhaafd moest worden. Om een omgeving te creëeren die visueel in balans is en rust uitstraalt hebben we ervoor gekozen om de rest van het kleurenpallet af te stemmen op de bestaande blauwe vloer. Bij binnenkomst kiezen we ervoor om de huiselijke zitjes diepe en donker blauwe kleuren te geven. In combinatie met bruin noten hout ontstaat er een warme sfeer. Bij de concentratieplekken en brainstormplekken hebben we gekozen om een lichtblauwe kleur als tegenhanger in de ruimte te kiezen. Dit frist de ruimte op, maakt het open, licht en brengt rust.

Stadshal

In de stadshal van de Gemeente Breda had de kleur rood de overhand. In combinatie met donkerbruine bezoekersbanken gaf dit een wat gedateerde indruk. De vraag aan ROHDE & GRAHL was of we op korte termijn de ruimte visueel een nieuwe uitstraling konden geven zonder al te veel en te grote ingrepen te doen.

We hebben ervoor gekozen om het grootste visuele verschil te maken middels een nieuw kleuradvies voor de balies en wachtbanken.  Door de rode delen van de oude balies te voorzien van een folie met een lichte natuurlijke houtprint ontstaat er een rustige en klantvriendelijke uitstraling. Middels de keuze voor folie was het mogelijk om geen grote bouwkundige ingrepen aan de balie te hoeven doen maar toch een compleet ander beeld te bewerkstelligen.

Ook de bestaande wachtbanken waren technisch gezien nog in goede staat en daarom is ervoor gekozen om deze te herstofferen. Er zijn hiervoor grijs en groentinten gebruikt die mooi aansluiten bij de houten folies van de balie en het natuurlijke gevoel versterken.

Hierdoor ontstaat er een tijdloze uitstraling die de Stadshal de bezoeker een prettig en tevens geruststellend gevoel geeft.

Afdeling Eco en W&S

Nadat de afdeling Concernadvies was gestart met een pilot van een nieuwe manier van werken was het aan de afdeling Eco en W&S om ook deze nieuwe manier te implementeren. Ook voor deze afdeling zijn er plekken gecreëerd waar men elkaar op informele wijze kan ontmoeten, waar men aan aanlandtafels individueel en gezamenlijk kan werken en kan kiezen of men dit staand of zittend doet. Waar men in treincoupés zichzelf of in groepen kunnen terugtrekken. En waar er in meer afgesloten ruimtes mogelijkheden zijn voor informeel overleg en brainstormen maar ook voor formeel overleg op een huiselijke en gemoedelijke manier.

Voor de afdeling Eco en W&S mocht er meer helderheid aan het kleurenpalet worden toegevoegd en wilde men een zekere eigen identiteit creëren. Daar het handhaven van de bestaande vloerbedekking ook hier een harde eis was, hebben we niet alleen blauwtinten aan het pallet toegevoegd, maar ook gewerkt met een contrastkleur. Er is hier voor een contrastkleurenrange gekozen die van okergeel naar olijfgroen gaat. Dit creëert een frisse, informele en open sfeer en geeft een toegankelijk gevoel.  Een gevoel en sfeer die perfect aansluit bij de identiteit van de gebruikers.

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform