Logo

Aanbesteding beveiliging: 'De transitie verliep geruisloos'

  • Facilitaire dienstverlening & gebouwbeheer
Eind 2016 besteedde Stedin haar ontvangst- en beveiligingsdiensten opnieuw aan. Het bedrijf gunde de opdracht aan D&B The Facility Group en breidde daarmee de samenwerking uit van één naar in totaal zeven locaties.
Beeld Aanbesteding beveiliging: 'De transitie verliep geruisloos'

De beslissing van Stedin om de ontvangst- en beveiligingsdiensten opnieuw aan te besteden was het gevolg van het aflopen van de toenmalige overeenkomsten met de diverse gecontracteerde partijen. “Wij zitten midden in een facilitaire professionaliseringsslag”, aldus Carola de Bruin, contractmanager bij Stedin en onder meer verantwoordelijk voor het eten en drinken, en de hygiënediensten bij de netbeheerder. “Een aanbesteding biedt dan uitstekende mogelijkheden om te onderzoeken of wij nog altijd de juiste partijen aan boord hebben, of dat we ook op dat vlak moeten veranderen.”

“In de kern van onze business zorgt de energietransitie ervoor dat wij ons opnieuw moeten gaan afvragen wie wij, als Stedin, willen zijn. Onze klanten nemen nu en in de toekomst steeds meer zelf de rol van energieproducent op zich. Samen zorgen we voor een energiesysteem dat betrouwbaar en betaalbaar is en blijft”, zo vertelt De Bruin. “Facilitair maken we een zelfde soort transitie. Waar ligt de daadwerkelijke behoefte van onze klanten? Wat wordt er van ons gevraagd? Welke beleving past daarbij? En is dat nu anders dan in de nabije toekomst?”

Partnership

In die exercitie blijkt Stedin met name op zoek naar partnerships. Naar organisaties die in staat zijn hun expertise in te brengen en bereid zijn om in gezamenlijkheid de dienstverlening te ontwikkelen naar een niveau waarop deze matcht met de behoeften van de organisatie. “En dat liever met een selecte groep partijen dan met een hele reeks aan leveranciers.” Vandaar ook dat Stedin ervoor koos om de ontvangst- en beveiligingsdiensten als één kavel in de markt te zetten.

3 aanbestedingstips van Carola de Bruin

  • Investeer in het Programma van Eisen, deze investering rendeert tijdens de contractperiode.
  • Laat bij de inschrijving ruimte over voor de expertise van de inschrijvers (betrek hen bijvoorbeeld bij het bepalen van KPI’s en processen).
  • Benut de aanwezige marktexpertise (kennis van de marktontwikkelingen e.d.).

Relatief nieuw

Carola de Bruin is relatief nieuw binnen het facilitaire werkveld en het viel haar op dat de aanbiedersmarkt zich vrij traditioneel en behoudend op lijkt te stellen.”Ik kreeg de indruk dat partijen terughoudend waren om zichzelf te laten zien. En ook leken aanbieders erg zoekende naar de punten en komma’s waar ze op afgerekend zouden gaan worden”, aldus de Bruin.

De mensen van D&B lieten een ander geluid horen, vervolgt ze. “Zij vroegen zichzelf hardop af of hun dienstverlening wel zou passen bij elk van de individuele Stedin-locaties in het land en zij bespraken hun inzichten en twijfels met ons. Volgens mij zijn zij ook de enige, of één van de zeer weinige, partijen in de aanbesteding geweest die zich echt in ons en onze behoeften verdiept hebben. Dat bleef hangen bij ons.”

Overname van personeel

In de aanbesteding was tevens sprake van een verplichte overname van personeel door de verwervende partij, zoals sinds enige jaren voorgeschreven vanuit de CAO Beveiliging. “Naast het feit dat wij D&B leerden kennen als een dienstverlener met een heigh-endprofilering en gezonde ambitie, werd direct ook duidelijk dat de organisatie erg op ‘de menskant’ gericht is. In elk contactmoment was de betrokkenheid van D&B bij haar mensen goed te voelen en waren zij geïnteresseerd in de personen die mogelijk zouden overkomen naar de organisatie.” De onboarding van de nieuwe collega’s was één van de pijlers in de aanbieding van de facilitaire dienstverlener.

Toen Stedin in de zomer van 2012 haar nieuwe hoofdkantoor aan de Blaak in Rotterdam betrok, werd D&B The Facility Group geselecteerd om de ontvangst- en beveiligingsdiensten te verzorgen. De organisatie had de mogelijkheid om samen met de Stedinmedewerkers ‘in te groeien’ op de nieuwe zichtlocatie van de netbeheerder. Die luxe was er ditmaal niet, maar dat bleek geen probleem.

“De transitie verliep geruisloos”, zo licht Carola de Bruin toe. “We hielden rekening met kleine aanloopproblemen zoals je die kunt verwachten bij een dergelijke overgang, maar dat bleek onnodig. De operatie liep feilloos door, iedereen stond er, gekleed in de nieuwe bedrijfskleding, en allen wisten ze precies wat er van hen verwacht werd. Daar waren we erg blij mee.

Toekomst

Inmiddels is D&B The Facility Group alweer ruim twee maanden actief op diverse Stedin-locaties. “We hebben zojuist de laatste vergadering gehad om de implementatie te evalueren en hebben deze naar volle tevredenheid afgelopen. Nu gaan we naar de toekomst kijken, aldus De Bruin.

De visie van Stedin Facilities voor 2020 is inspelen op de veranderende werkomgeving waarbij Facilities een toekomstbestendige en aantrekkelijke werkomgeving biedt die medewerkers van Stedin in staat stelt hun werk optimaal uit te voeren.

“We houden hierbij rekening met maatschappelijke trends, arbeidsproductiviteit en goed werkgeverschap. Onze bestaande dienstverlening continueren wij met een afgestemd prijs/kwaliteitniveau, maar met een verhoogde servicebeleving. Aangevuld met vernieuwde dienstverlening. Wij acteren proactief, duurzaam, flexibel en staan klaar voor de toekomst. Wij werken samen en zijn klantgeregeld. Dat doen wij vanzelfsprekend gemakkelijk en goed geregeld.”

Deze case verscheen tevens op de website van D&B The Facility Group.

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform