
Functie:Advocaat Commercial Contracting & Litigation
Barbara Mutsaers (1984) is sinds februari 2010 werkzaam bij AKD. In 2009 is zij privaatrechtelijk aan de Universiteit van Tilburg afgestudeerd.
Barbara is werkzaam binnen de praktijkgroep Ondernemingsrecht, waar zij zich onder meer richt op het adviseren van en procederen voor Nederlandse en internationale bedrijven over het ondernemingsrecht in algemene zin en het (internationaal) contractenrecht en (product)aansprakelijkheid in het bijzonder. Daarnaast houdt Barbara zich bezig met het adviseren en procederen op het terrein van het (dier)geneesmiddelen-, levensmiddelen- en gezondheidsrecht.
Bijdragen
Opinie

Steeds meer organisaties stappen over op volledige elektronische processen. Contracten worden bijvoorbeeld digitaal gesloten, waarbij een gescande handtekening bijvoorbeeld in het document als afbeelding wordt geplakt. Maar heeft een elektronische handtekening nou wel dezelfde waarde als een “natte handtekening” op een papieren document? Het juridische verschil tussen dit soort handtekeningen komt vooral naar voren in procedures, waar het aankomt op bewijs(kracht). Ter illustratie de volgende recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam.
Opinie

De impact van het coronavirus (COVID-19) is enorm en houdt tal van ondernemingen bezig. Het is echter niet de eerste crisis waar de (zakelijke) markt mee geconfronteerd wordt. Naast de economische crisis, zijn in het verleden ook diverse bedrijven getroffen door de gevolgen van Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) en de vogelgriep. Uit die andere crisissen en de jurisprudentie die naar aanleiding daarvan is gewezen, zijn diverse conclusies te trekken.
Opinie

Een contractueel beding tussen partijen is niet van toepassing, voor zover dit in de gegeven omstandigheden naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn. Maar wanneer is daar nou sprake van? Kan het feit dat partijen onderhandeld hebben over aanpassing van een bepaalde afspraak bijvoorbeeld maken dat je daarna geen nakoming meer kan vorderen van de oorspronkelijke afspraak?
Opinie

Het komt voor dat partijen over eenzelfde onderwerp soms twee of meer overeenkomsten sluiten. Als er dan discussie tussen partijen bestaat over de uitleg van één van de overeenkomsten, kan je dan een bepaling uit de andere overeenkomst gebruiken in dat kader? Die vraag kwam aan bod in de volgende zaak.
Opinie

Cateraars maken soms gebruik van de bar van de opdrachtgever. Zo ook in dit geval. Een paar dagen na dat gebruik blijkt dat de slang van de kraan is losgeschoten, als gevolg waarvan er significante waterschade is ontstaan bij de opdrachtgever.
Opinie

Veel ondernemingen huren een kantoor-, winkel- of bedrijfsruimte. Het kan voorkomen dat de eigenaar een deel van het pand aan de ene huurder verhuurt en een ander deel weer aan een of meer andere huurders. In dat geval bestaat er tussen de huurders onderling doorgaans geen rechtstreekse contractuele relatie. Dat neemt echter niet weg, dat je in bepaalde gevallen toch rekening dient te houden met belangen van een medehuurder en dat je bij gebreke daarvan aansprakelijk kunt zijn. Dit werd in een recente zaak bevestigd.
Opinie

Onlangs heeft de rechtbank Den Haag in een kort geding procedure moeten oordelen of de rijksoverheid in de fout is gegaan met de aanbesteding van duurzaam geproduceerd kantoormeubilair. Met de opdracht was – naar verluidt - 80 miljoen euro gemoeid. De zaak kreeg dan ook de nodige media aandacht. Op 26 oktober 2017 deed de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag de volgende uitspraak.
Opinie

Stel, u werkt al jaren met een schoonmaakbedrijf samen en u constateert ineens dat de kosten significant zijn gestegen. Kunt u dan een deel van het betaalde factuurbedrag terugvorderen?
Opinie

Al jaren wordt er iedere maand een bedrag betaald aan een andere partij. Blijkt het te zijn voor een overeenkomst, waarvan jij van mening bent dat die al jaren geleden geëindigd is. Al die tijd blijkt de wederpartij wel werkzaamheden te hebben verricht. Kan je dan nog wel het bedrag dat jij al die maanden betaald hebt terugvorderen? Die vraag kwam onder andere aan bod in een recente zaak bij de Rechtbank Limburg.
Opinie

In diverse overeenkomsten staat een verplichting opgenomen om een minimum aantal producten of diensten van de betreffende leverancier af te nemen. Maar wat als jij niet voldaan hebt aan die afnameverplichting, omdat de leverancier niet tegen achteraf betaling wil leveren? Ben jij dan nog steeds verplicht om de boete die op het niet voldoen aan de afnameverplichting staat te betalen?